BARKSKEPP KRYSSAR UNDER KULLABERG av MARCUS LARSON

350 kr

Marcus Larsons (1825-1864) underbart dramatiska och synnerligen vackra marintavla från Kullaberg utanför Höganäs i nordvästra Skåne.

Larson var en svensk konstnär som tyvärr är rätt okänd bland de breda lag av Sveriges befolkning. Men när det begav sig, var han faktiskt spått en briljant karriär som en av landets främste unge konstnärer. Ja, Larson var närmast symbol på det skapande geniet. Och han gjorde också succé både här hemma och i Europa.

Marcus Larson levde en rastlös tillvaro och bodde/verkade i både Norge, dit han skickades av kungafamiljen, som tyckte om hans konst, i Düsseldorf, Köpenhamn, Finland och St. Petersburg, där han blev hedersledamot i Kejserliga Akademin

En period var han aktiv i Sverige där han byggde en gigantisk målarstudio som katastrofalt nog brann ner. Efter försök att återbygga denna, lämnade han landet.

Larson är en av nationalromantikens verkliga höjdare och han kunde ha skapat konst mycket längre än de 16 år han var verksam. Ett geni - men ett rastlöst, slösaktig och ostyrigt sådant. Han dog i armod av tuberkulos i London, där han är begravd.

Bland konstkännare uppskattas fortfarande hans mäktiga och grandiosa natur- och marinmålningar, och i mitt tycke tål den oregerlige unge lantbrukarsonen från Åtvidaberg en jämförelse med Rysslands konstikon, marinmålaren Aivazovsky.

Oljetryck på linne canvas i storlek 0,70 x 1,00 meter. MUSEUMSKVALITET.