LADY GODIVA av Hon. John Collier

260 kr

Lady Godiva, målat 1897 av Hon. John Collier (1850-1934).
Oljetryck på canvas i storlek 0,48 x 0,60 meter.

Wikipedia berättar om ladyn: Godiva eller Godgifu (Lady Godiva) var gift med Leofric, earl av Merica i England på 1000-talet. Leofric var en hårdhjärtad man som tog ut närmast astronomiska skatter av invånarna i Coventry.
Enligt legenden om Godiva, som författats någon gång efter 1326 i Chronicum anglicum, bönföll Godiva Leofric upprepade gånger om att han skulle sänka skatterna, men Leofric menade att det var lika omöjligt som att hon skulle rida naken genom stan. Godiva tog honom på orden och red ut naken på en häst, endast skyld av sitt långa hår. Invånarna i Coventry hade emellertid fått veta vad som skulle ske och beordrades att stanna inomhus. Alla utom en skräddare lydde order, och för sitt tilltag straffades med blindhet av högre makter. Skräddaren blev känd som "Peeping Tom", vilket är det engelska ordet för smygtittare. Leofric stod vid sitt ord och sänkte skatterna.
Som ett minne av denna händelse infördes 1678 en sed att den 31 maj i procession med en naken flicka ridande i spetsen tåga genom staden, en sed som upphörde 1826.